İstanbul Teknik Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü, en yüksek kalitede öğrenci temelli bir eğitim-araştırma programını hedeflemiştir. Bölüm bünyesinde 273 lisans, 36 yüksek lisans ve 12 doktora öğrencisi öğrenimlerine devam etmektedir. Bölümümüz  çok çeşitli araştırma konularında uzmanlaşmış 33 öğretim üyesi ve 21 öğretim yardımcısı kadrosu ile Türkiye'nin en büyük Jeoloji Mühendisliği Bölümlerinden birini oluşturur. Ayrıca, bu geniş kadronun yanı sıra bölüm bünyesinde bulunan bütün laboratuvarlar 2009 yılı içerisinde yenilenerek modernize edilmiştir.

2004 yılı içerisinde ABET akreditasyonu alan lisans programına sahip bölümümüz bünyesinde her sene çok farklı konular ile ilgili seminerler ve toplantılar düzenlenmektedir. Dünyanın dört bir yanından gelen konularında uzman bilim adamları ve araştırmacılar bu etkinlikler kapsamında seminerler ve dersler vermekte, bölüm elemanları ile işbirliği gerçekleştirmektedirler. Bölüm mensuplarımızın tamamı kendi dallarında uluslararası üniversiteler ve enstitülerle iiişki içerisinde olup, çok sayıda ortak proje ve araştırmada işbirliği gerçekleştirmektedirler. Ayrıca, Üniversitemizin, Erasmus programı gibi anlaşmalı olduğu değişim programları sayesinde çok sayıda öğrencimiz yurt dışı üniversitelerine misafir öğrenci olarak gidebilmektedir.

İTÜ Jeoloji Mühendisliği Lisans Programı, ABET Mühendislik Akreditasyon Komisyonu (EAC) tarafından akredite edilmiş bir programdır, www.abet.org.